Tulevaisuuspäivä oli vuoden ennakointiteko 2019

Tulevaisuuspäivä

Tulevaisuuspäivä oli vuoden ennakointiteko 2019

Kuvassa vasemmalta oikealle Tulevaisuuspäivän tiimi: Minna Koskelo, Laura Pouru, Annina Antinranta ja Otto Tähkäpää. Tapahtuma tehtiin vielä toistaiseksi ihmisvoimin, vaikka Tulevaisuuspäivässä nähtiinkin myös robotin esiintyvän.

Suomi näytti tänä vuonna mallia muulle maailmalle järjestäessään Tulevaisuuspäivän kansainvälisenä Tulevaisuuspäivänä 1.3.2019. Tulevaisuuspäivään osallistuttiin yli 70 tapahtumalla ympäri Suomea ja tapahtuma oli Twitterin puhutuin aihe tavoittaen yli 900 000 ihmistä. Suomen esimerkin innoittamana Tulevaisuuspäivää vietettiin myös kansainvälisesti laajemmin kuin koskaan aiemmin, kun Tulevaisuuspäivän suomalaisen tiimin tuottamia materiaaleja käännettiin useille kielille ja tapahtuma levisi laajasti Suomen rajojen yli mm. Kreikkaan, Hollantiin, Italiaan, Kanadaan, Brasiliaan, Iraniin, Turkkiin, Ukrainaan, Latviaan ja Venäjälle.

Viime viikolla järjestetyssä kansallisessa alue-ennakoinnin seminaarissa Tulevaisuuspäivä palkittiin Vuoden ennakointitekona. Palkinto myönnetään taholle, joka on merkittävällä tai erityisellä tavalla edistänyt tulevaisuustiedon saatavuutta tai hyödyntämistä, kehittänyt laajasti sovellettavia ennakointikäytäntöjä tai edistänyt ennakointiyhteistyötä. Palkinnon myönsi Kansallista ennakointiverkostoa edustava asiantuntijaraati Valtioneuvoston kansliasta, Opetushallituksesta, Työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä Uudenmaan liitosta. Tulevaisuuspäivää kiitettiin raikkaana uutena aloitteena tuoda tulevaisuuskeskustelua yhä laajemman yleisön ulottuville.

Olemme suuresti otettuja ja kiitollisia tästä tunnustuksesta. Tulevaisuuspäivän saavuttama laajuus ylitti omatkin odotuksemme. Tulevaisuuspäivää vietettiin ympäri Suomen erilaisissa yhteisöissä aina alakouluista vanhusten palvelutaloihin. Mukana päivässä oli erilaisia oppilaitoksia, yrityksiä, kunnallisia organisaatioita, kirjastoja, museoita, yhdistyksiä jne. Tulevaisuuspäivää vietettiin myös mm. Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnnassa ja Sitrassa. Sosiaalisessa mediassa jaettiin yli 650 postausta pelkästään Twitterissä.


Haluamme vielä kiittää kaikkia Tulevaisuuspäivän osallistujia, tapahtumien järjestäjiä, yhteistyökumppaneitamme, sponsoreitamme sekä suojelijoita.

Tulevaisuuspäivän tavoitteena on lisätä suomalaisten tulevaisuustietoisuutta. Me Tulevaisuuspäivän perustajat uskomme, että aikamme suurin uhka on tulevaisuudettomuuden tila, joka rajoittaa meitä kuvittelemasta kestävämpiä vaihtoehtoisia toivottuja tulevaisuuksia. Emme useinkaan tiedosta henkilökohtaisella emmekä yhteiskunnallisella tasolla, minkälaiset käsitykset tulevaisuudesta ohjaavat valintojamme tässä hetkessä ja minkälaista tulevaisuutta niiden kautta rakennamme.

Tämän vuoksi Tulevaisuuspäivän tavoitteena on tehdä Suomesta maailman tulevaisuustietoisin kansa, joka pystyy itse omilla valinnoillaan vaikuttamaan aktiivisesti tulevaisuuden suuntaan ja muotoutumiseen.

Työmme jatkuu, tehdään yhdessä seuraavasta Tulevaisuuspäivästä entistäkin laajempi!

Toivottaa Tulevaisuuspäivän tiimi Minna, Laura, Annina ja Otto