Rauha ei synny toivomalla – se pitää tehdä

Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa heti

Tulevaisuuspäivä 2025 haastaa suomalaiset rakentamaan konkreettisia rauhan prototyyppejä: Miltä rauha tuntuu, näyttää ja miten sitä voi toteuttaa?

Sodat, somekiistat, työuupumus – rauhan tarve on suurempi kuin koskaan. Mutta entä jos rauhaa kehitettäisiin kuin teknologiaa: testaamalla, prototypoimalla ja kokeilemalla? Tulevaisuuspäivä 2025 kutsuu kaikki mukaan innovoimaan ”tuhatta ja yhtä rauhan tulevaisuusprototyyppiä”.

Rauha on enemmän kuin sodan puuttumista

Rauha ei ole pelkkä kaukainen ihanne tai poliittinen sopimus. Se on mielenrauhaa, digirauhaa, työrauhaa, luontorauhaa – tasapainoa itsen, muiden ja ympäristön kanssa. Tulevaisuuspäivässä etsimme vastauksia siihen, millä keinoilla rauhan eri muodot voivat toteutua arjessa ja yhteiskunnassa.

Tulevaisuusprototypointi tuo rauhan käsinkosketeltavaksi: kuten teknologisia innovaatioita kehitetään kokeilujen kautta, voimme soveltaa samaa lähestymistapaa rauhaan. Tapahtuma tarjoaa käytännön menetelmiä ja ohjeita, joiden avulla kuka tahansa voi testata omia rauhan prototyyppejään – yksin, työpaikalla, kouluissa tai yhteisöissä.

Mitä jos yrityksissä testattaisiin työrauhaa?

Entä jos yrityksissä kokeiltaisiin uutta tapaa rakentaa työrauhaa? Tai jos sosiaalisen median algoritmit suunniteltaisiin lisäämään rauhaa vihapuheen ja vastakkainasettelun sijaan? Tulevaisuuspäivän tilaisuuksissa kehitetään prototyyppejä, jotka tuovat rauhan kokeilut lähemmäs arkea.

Tänä vuonna Tulevaisuuspäivä ry järjestää myös verkkotapahtuman 7.3., jossa kuka tahansa voi osallistua rauhan tulevaisuuksien luomiseen. Työpajassa hyödynnetään tulevaisuuspäivään luotua menetelmää: tulevaisutulevaisuusprototypointia, jossa yhdistyvät luovuus, kehollisuus ja vaihtoehtoisten tulevaisuuksien konkretisointi.

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Minna Koskelo, [email protected], P. 050 356 9140

Lisätietoja ja ohjeet rauhan prototyyppien rakentamiseen: www.tulevaisuuspaiva.fi