Tulevaisuusajattelusta apua vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kuvittelemiseen

Tulevaisuuspäivä

Tulevaisuusajattelusta apua vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kuvittelemiseen

Tulevaisuuspäivää järjestää neljän tulevaisuusaktivistin tiimi. Tiimin Minna Koskelo on tulevaisuusmuotoilija, jonka missio on saada tulevaisuusajattelu organisaatioiden päätöksentekoon. Päivätyökseen Minna autaa organisaatioita ja yksilöitä tunnistamaan ja tarttumaan tulevaisuuden mahdollisuuksiin tulevaisuusmuotoilijana- ja coachina perustamassaan yrityksessä 11Helsinki. Vapaa-aikanaan Minna luotsaa myös perustamaansa tulevaisuusajattelun ammattilaisten verkostoa Futures Finland Ry:tä. Kirjoituksessaan Minna pohtii, miten tulevaisuusajattelu ja Tulevaisuuspäivän materiaalipankki voisi olla avuksi maailmaa koettelevassa koronavirus-tilanteessa.
________________________________________________________________________________

6.3.2020 vietettiin Tulevaisuuspäivää. Iloksemme Tulevaisuuspäivää vietettiin laajasta ympäri Suomea ja #tulevaisuuspäivä oli myös Suomen Twitterin puhutuin aihe. Harva aavisti vielä Tulevaisuuspäivänä, mitä tulevat päivät tuovat tullessaan. Maailmaa koettelee nyt villi kortti ja poikkeustila nimeltään koronavirus, joka on päässyt yllättämään vaikutuksiltaan. Tämän vuoden Tulevaisuuspäivä keskittyi parhaisiin mahdollisiin tulevaisuuksiin. Vaikka mielen täyttävätkin nyt ymmärrettävästi huolet, on katsottava eteenpäin. Tulevaisuusajattelun menetelmät sekä Utopia-työkalumme voivat tarjota apua.

Utopia ajattelun avartajana

Insitutue for the Futuren johtaja Marina Gorbis on kirjoittanut, että tulevaisuus on turvallinen paikka. Sitä ei vielä ole ja sen voi kuvitella haluamanlaiseksi.  Utopia tarkoittaa kirjaimellisesti paikkaa, jota ei ole olemassa. Utopia voikin tarjoa kaivatun hengähdystauon ja turvapaikan huolien keskellä.

Utopioiden yksi tärkeä tehtävä on osoittaa, että toisenlainen, parempi maailma voisi olla mahdollinen.  Utopiasta keskusteleminen voi auttaa avartamaan tulevaisuutta entisestään ja se voi nostaa esiin uudenlaisia kysymyksiä, näkökulmia tai vaihtoehtoja, joita ei välttämättä tulisi muuten huomioitua tai kuviteltua. Utopian kautta voi hahmottua myös tässä hetkessä tavoiteltava tulevaisuus. Tulevaisuuuspäivänä osallistujat raportoivat Twitterissä toivon lisääntyneen utopioinnin myötä. Tästä olimme erityisen ilahtuneita. Yksi osallistuja twiittasi myös: ”Tekee hyvää kuvitella kaikki hyvä mahdolliseksi. Kuten tunnettua on, kaikkea tuskin saa, mutta vähemmän varmasti saa, jos ei edes tiedä, mitä haluaa tai toivoo.” Tämä on helppo allekirjoittaa.

Utopian konkretisointi piirtäen, esittäen tai vaikka legoilla rakentaen poistaa tehokkaasti myös ajattelumme rajoitteita. Utopian näkyväksi tekeminen helpottaa myös siitä keskustelua.

Ennakointi ei ole koskaan liian myöhäistä

Jo edesmenneen futuristin Mika Mannermaan mukaan yrityksissä ei ennakoida kahdesta syystä:

1) Kun menee hyvin, ei koeta tarvetta

2) kun menee huonosti, ei ole aikaa

Ennakointi ei kuitenkaan koskaan ole liian myöhäistä. Organisaatioille toivotun tulevaisuudentilan luominen voi tarjota nyt mahdollisuuden kirkastaa visiota ja kaikesta huolimatta mahdollisuuden pohtia, miten sinne muuttuvissa olosuhteissa voidaan päästä. Utopian lisäksi muidenkin vaihtoehtoisten tulevaisuuksien pohtiminen kannattaa siinäkin mielessä, että edessämme ovat monet vaihtoehtoiset tulevaisuudet, joihin varautuminen kannattaa. Toivottu tulevaisuus edellyttää myös toteutuakseen suunnitelman. Vuoden 2019 materiaaleistamme löytyvän Tulevaisuustaulukon avulla voi hahmotella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.

Vaikka kriisien kautta uusiutuminen ei ole ihanteellista, moni näkee nyt mahdollisuuden kehittää ja kokeilla uutta. Meidän on myös syytä muistaa, että muutosten myllertäessä, on monta asiaa, jotka eivät muutu. Yksi näistä on tarve yhteydelle ja yhteenkuulumiselle. Vaikeiden aikojen keskellä olemme jo saaneet todistaa ihmisten liittyvän yhteen keksimään ratkaisuja kriisistä selviytymiseen mm. tarjoamalla apua kaupassakäyntiin tai ahdingossa oleville pienyrittäjille. Yhdessä voimme selviytyä tästäkin.

Tulevaisuuspäivän materiaalit löydät tästä.