Tulevaisuuden lukutaito on elämäntaitoa

Tulevaisuuspäivä

Tulevaisuuden lukutaito on elämäntaitoa

Olli-Pekka Heinonen on Opetushallituksen pääjohtaja. Kuva: Niina Rodionoff

Tulevaisuuspäivällä on monia yhteistyökumppaneita, joista yksi on Opetushallitus. Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen pohtii Tulevaisuuspäivän vierailijablogin kirjoituksessaan tulevaisuuslukutaidon merkitystä.


Oletko koskaan ajanut autoa itsellesi täysin vieraassa maassa ja kulttuurissa? Outoja liikennemerkkejä, ehkä ratti toisella puolella, jatkuvaa ruuhkaa, ei mitään käsitystä miten muut käyttäytyvät liikenteessä.

Tulevaisuus on meille kaikille vieras maa ja kulttuuri. Miten siihen voi varustautua? Ennen autoilemaan lähtemistä voi pyrkiä ottamaan selvää niistä asioista joista tietoa on. Suurinta osaa ratkaisuja on mahdoton tietää ennen kuin on itse tilanteessa. Ratin takana paljastuu, että yksityiskohtaista suunnitelmaa ei voi tehdä, koska muut liikenteessä olijat eivät sitä suunnitelmaa tunne tai kunnioita. Parasta on koko ajan aistia ympäristöä, tehdä siitä johtopäätöksiä ja oppia vähitellen toimimaan ja selviytymään uudessa tilanteessa. Kannattaa antaa todellisuuden kertoa reitin seuraavasta vaiheesta.

Autolla ajon alkuvaiheissa, tarkkaan ottaen 1865, Englannissa säädettiin Locomotive Act. Säädöksen mukaan hevosettomilla kärryillä, joita sittemmin on myös autoiksi kutsuttu, sai kaupungissa ajaa noin kolme kilometriä tunnissa. Sen lisäksi 50 metriä kärryjen edessä piti kulkea henkilö heiluttamassa punaista lippua. Vaikka kuulostaa nyt naurettavalta, uskon että lakia säätäneet olivat huolissaan, otettiinko liian suuria riskejä.

Tulevaisuus ei ole koskaan ollut varma tai ennakoitavissa. Jokaiselle sukupolvelle tapahtuva muutos on poikkeuksellista aikaisemmin koettuun nähden. Tulevaisuuteen ei kannata ruveta suhtautumaan joskus tulevaisuudessa, koska tulevaisuus on tässä ja nyt. Se on meidän jokaisen elämä, ja se kannattaa ainutkertaisuudessaan käyttää hyvin.

Siksi tulevaisuuden lukutaito on elämäntaitoa. Kykyä oppia oppimaan, ratkaisemaan haasteita yhdessä toisten kanssa, lukemaan maailmaa ympärillämme, jotta pääsemme sinne minne haluamme. Se vaatii meiltä, samoin kuin meitä edeltäneiltä sukupolvilta, taitoa ymmärtää enemmän ja paremmin, jotta tulevaisuutta ei tarvitse pelätä. Tulevaisuuspäivä on joka päivä, ja toivoa täynnä!